BiografiNils Gustén är en bas eller en så kallad basso cantante, som examinerades från Operahögskolan i Stockholm, där han tog en kandidatexamen våren 2015. Innan dess hade han utbildat sig vid Kulturama och Vadstena folkhögskola.


Efter sin examen har Nils varit flitigt anlitad på operascener runt om i Norden och Europa, tex Köpenhamnsoperan, Stockholmsoperan, Malmö Opera och Opéra de Rouen, Opéra grand Avignon och Opéra de Reims för att nämna några. Han har castats i roller som Figaro (Mozart), Leporello (Mozart), Il Turco (Rossini), Colline (Puccini), Pistola (Falstaff), Der Todt (Ullmann), Osmin (Mozart) med flera.


Som konsertsångare har Nils gjort ett avtryck i branschen, bland annat i verk som Verdis och Mozarts requiem, Haydens Skapelsen, Bachs Matteuspassion och Rossinis Stabat Mater. Men även som romanssångare, där han senast framförde ett program med Elisabeth Boström vid flygeln. 

Nils mörka fylliga stämma har också nyttjats som recitatör i bland annat L-E Larssons Förklädd Gud och Schönbergs Kol Nidre.


Nils spenderar innevarande säsong på Malmö opera som Pistola i Verdis Falstaff och till våren på Operaverkstan. Läckö slott blir ett kärt återseende till sommaren där Nils gestalar kungamördaren Anckarström. Stipendier

 

Anders Walls

Confidencen-stipendium

2015

 

Musikaliska Akademiens

Nationella stipendium

2015 och 2016

 

Musikaliska Akademiens

Lokala stipendium

2014

 


Med Anders Wall på utdelningen vid Musikaliska


 info@nilsgusten.com          +46703908774          Good Company          Copyright © All Rights Reserved