Biografi

NILS GUSTÉN

OPERASÅNGARE

 

 

Nils Gustén är bas och examinerades från Operahögskolan i Stockholm våren 2015 där han tog en kandidatexamen. Hans studier började på Kulturama 2009 där han träffade sin nuvarande sånglärare John Erik Eleby. 2010 flyttade Nils till Vadstena och den klassiska musiklinjen, där han verkligen lärde sig att älska musik! Under sin tid på folkhögskolan sjöng han för Anders Düring och var sedan redo för operahögskolan.

Under sommaren 2014 fick Nils möjligheten att återvända till Vadstena för att vara med i Vadstena-akademiens uppsättning Silverskeppet - ett potpurri med musik av Joseph Martin Kraus med ett nyskrivet libretto av Sophie Helsing. Dirigent var Jonas Dominique och regin gjorde Elisabeth Linton.

Nils har studerat in roller som Leporello, Don Alfonso och Sarastro och har under sina studier bland annat gjort scener ur Simon Boccanegra, Vespri Siciliani, Don Carlos, Fidelio, Muntra fruarna från Windsor, Hoffmanns äventyr, Don Pasquale, Lucia di Lammermoor och Lars Johan Werles Tintomara.

Våren 2014 gjorde Nils Don Alfonso i Mozarts Cosi fan tutte med Operahögskolan, både med Svenska Kammarorkestern i Örebro och med KMH's orkester i Stockholm.

Under hösten 2014 gjorde han praktik på Kungliga Operan i uppsättningen Min bror är Don Juan. Niklas Brommare skrev om och arrangerade Mozart's klassiker Don Giovanni. Mattias Böhm var dirigent, Sophie Helsing stod för librettot även i denna produktion och Per Sörberg regisserade.

 

Sommaren 2015 var Nils med i Mats Larsson Gothes nyskrivna opera Silverfågeln i Vattnäs konsertlada- en opera om Jussi Björlings liv. I slutet på samma sommar fick han äran att göra Leporello i Don Giovanni på Kungliga Slottet i Stockholm med hovsångare Peter Mattei i huvudrollen. Hösten var bokad av Piteå Kammaropera som satte upp Boris Christ. En nyskriven opera av Marcus Fjellström där Nils spelade Kchachaturian.

Nils är en alltmer anlitad konsertsolist. I början av 2015 var han en av solisterna i de prestigefyllda Trettondagskonserterna i Berwaldhallen som även sändes på SVT.

Övrig konsertrepertoar innefattar till exempel Mozarts och Verdis requier, Rossinis Stabat mater, Händels Dettinger Te Deum och Haydens Nelsonmässa för att nämna några.

Stipendier

Anders Walls

Confidencen-stipendium

2015

Musikaliska Akademiens

Nationella stipendium

2015 och 2016

Musikaliska Akademiens

Lokala stipendium

2014

 

Med Anders Wall på utdelningen vid Musikaliska

 

info@nilsgusten.com +46703908774 Good Company Copyright © All Rights Reserved