Biografi

NILS GUSTÉN

OPERASÅNGARE

 

 

Nils Gustén är en bas eller en så kallad basso cantante, som examinerades från Operahögskolan i Stockholm, där han tog en kandidatexamen våren 2015. Innan dess hade han utbildat sig vid Kulturama och Vadstena folkhögskola.

 

Efter sin examen har Nils varit flitigt anlitad på operascener runt om i Norden och Europa, tex Köpenhamnsoperan, Stockholmsoperan, Malmö Opera och Opéra de Rouen för att nämna några. Han har castats i roller som Leporello (Mozart), Il Turco (Rossini), Colline (Puccini), Der Todt (Ullmann), Osmin (Mozart) med flera.

 

Även som konsertsångare har Nils gjort ett avtryck i branschen, bland annat i verk som Verdis och Mozarts requiem, Haydens Skapelsen, Bachs Matteuspassion och Rossinis Stabat Mater.

Även som recitatör har hans mörka fylliga berättarstämma nyttjats senast i Schönbergs Kol Nidre.

 

Nils spenderar nuvarande säsong på Malmö opera som Zuniga i Carmen och till våren på Operaverkstan i rollen som Bedron i Komedi på en bro. En avstickare till Frankrike däremellan för att fullborda turnén som Osmin i Enleveringen ur Seraljen på Opéra de Reims. Läckö slott blir ett kärt återseende till sommaren där Nils gör rolldebut som titelrollen i Figaros Bröllop.

 

 

Stipendier

Anders Walls

Confidencen-stipendium

2015

Musikaliska Akademiens

Nationella stipendium

2015 och 2016

Musikaliska Akademiens

Lokala stipendium

2014

 

Med Anders Wall på utdelningen vid Musikaliska

 

info@nilsgusten.com +46703908774 Good Company Copyright © All Rights Reserved